Kategorier
Golv

Chevronparkett – ett klassiskt golv

Om du vill skapa en klassisk, elegant och tidlös känsla i din bostad, kan du anlita en skicklig golvläggare som lägger ett golv i fransk chevronparkett.

Parkettgolv passar bra i de flesta rum och miljöer. Inte nog med att golven blir vackra utan de är också lätta att sköta och rengöra. Dessutom håller de länge eftersom de kan slipas flera gånger under sin livslängd. Parkettgolv ytbehandlas på olika sätt beroende på vilken lyster och hållbarhet som önskas. Att lacka golven är vanligt liksom behandling med hårdvaxolja.

Det finns parkettgolv i olika mönster. Från Holland kommer ett mönster där stavarna varvas i olika riktningar. I franska herrgårdar och slott och inte minst i Versailles lades parkett i ett speciellt fiskbensmönster som kallas chevron. Och naturligtvis stöter vi på parkett i olika träslag och fiskbensmönster som läggs i både slott och koja.

Vad utmärker då chevronparkett? När golvet lagts på plats framkommer ett mönster i pilform. Stavarna har nämligen kapats vinkelformat i båda ändar. Träet kan vara i ek och som inte sällan är behandla med rök.

Chevronparkett – ett golv med anor

Du har köpt en stor villa i utkanten av Stockholm med utsikt över den vackra skärgården. Villan byggdes i början av 1900-talet, men har genom åren utsatts för många påfrestningar. Trävillan har fått ny isolering och fasaden har renoverats. Men nu är det dags att ta itu med interiören och speciellt golven.

Golven i villan är slitna av många fester med dans. Du förutsätter att matsalen och vardagsrummet ska ha parkettgolv i fiskbensmönster. “Skulle vi inte kunna lägga ett golv i chevronparquet?”, frågar hustrun med tonvikt på fransk accent. “Vad är det?”, undrar du. “Vi besökte ju slottet Versailles för några år sedan och kommer du inte ihåg hur parketten var lagd?”.

Din minnesbild är dålig och därför letar du på nätet efter ett företag som säljer och lägger chevronparkett. Du håller med din fru och menar att ett sådant mönster skulle ge villan en stil med tradition och gamla anor. Och ett golv framsprunget ur fransk inspiration passar dessutom alldeles utmärkt i en något sparsmakad nordisk miljö.