Kategorier
Tyg

Linnetyg kan du använda till mycket

Ett välskött linnetyg tål en hel del då det är både slitstarkt och hållbart. Förutom fibrer innehåller lin nyttiga frön som går att använda i matlagning.

För att framställa linnetyg är det många processer som ska ske med de delar av linet man kan använda sig av. Själva blomman är blå och vacker men nyttar inte till något. Fröna däremot kan man samla in och använda i mat på olika sätt. Men när det kommer till själva fibrerna som kan användas för att göra tyg, då är det stjälk och rötter som gäller.

För att få linets fibrer att bli släta och raka så att de går att spinna och väva med använder man sig idag av en speciell maskin, en så kallad häcklingsmaskin. Linet skördas ungefär efter tre månader. Då har de första linkapslarna hunnit bli vackert gulbruna och skalet har hårdnat. Man rycker upp plantorna med rötterna vilket beror på att det är där man hittar fibrerna.

Linnetyg säljs på metervara för dig som vill sy själv

Är du sugen på att sy något i linne? Då får du först räkna ut hur mycket material du behöver innan du sticker till affären för att handla. Det går alldeles utmärkt att köpa linnetyg på metervara på nätet om du hellre vill det. Linnetyg är ett slitstarkt material och även om det kostar mer än bomullstyg kan det hålla mycket längre om du sköter det väl.

Linnetyg används för att tillverka dukar och sängkläder i första hand men det innebär inte att det inte kan användas till annat. Handdukar blir mer och mer populära, liksom kläder. Är du kunnig i sömnad kan du sy dig en linnekostym eller en linneklänning som du kan ha både till vardags och fest. Eller så blir det en linneduk du kan brodera och njuta av i många år.